Mijn naam is Angela, en ik ben ongeveer 3 jaar geleden op de Helperwestsingel gekomen

2 november 2020 | Jongeren, Verhalen

Ik kwam hier omdat ik hulp nodig had met het acclimatiseren van thuis wonen naar het op mezelf gaan, ondertussen heb ik al veel meer bereikt dan ik me had kunnen wensen.

Begeleiding en begeleid worden op de HWS

Bij Compaz werkt een hecht team waarin iedereen anders is, elke begeleider heeft zijn/haar eigen manier van het begeleiden van jongeren maar kunnen ook weer goed samen werken en van elkaar leren. Dit is super fijn omdat je altijd bij iemand terecht kan, waar je ook mee komt.

Ik heb een super goeie band opgebouwd met merendeels van de begeleiding, ik ervaar het als een vriendschap met een gezonde afstand tussen ons in.

Je bent hier voor jezelf en de begeleiders zijn er om je te helpen, daardoor voel ik geen “Machtshouding” want je moet niks. Toch zijn ze er ook voor de minder leuke of moeilijke dingen en onthouden ze je hier aan. Dit kan lastig zijn maar wel nodig. En omdat je in een eigen appartement woont leer je ook al veel van jezelf met de tijd, de begeleiding voelen vaak ook meer als een back-up of steun in de rug na een tijdje hier wonen omdat je dan ineens iets tegen komt waar je wel ineens weer hulp bij nodig hebt. En wanneer dit niet meer echt zo is dan ben je klaar om “uit te vliegen”

Ze behandelen me als een individu en kijken dus ook echt naar mij als persoon en samen kijken we naar wat het beste voor mij werkt.

Leerproces van mijn eerste dag bij Compaz tot nu

Toen ik hier voor het eerst kwam voelde ik me bijna gelijk al begrepen, ik vond het moeilijk om te bespreken waar ik hulp bij nodig had omdat ik dit zelf ook niet echt wist en als ik het wel wist had ik geen idee hoe ik het kon vragen. De begeleiders hebben me altijd positief aangemoedigd om te zeggen wat ik nodig had en wat niet, ze gaven me alle tijd. Ik had bijvoorbeeld hulpvragen met instanties benaderen, financiën en het combineren van school/werk, huishouden en mijn sociale leven.

Als ik nu terug kijk naar hoe ik was en hoe ik nu ben met die doelen ben ik er heel positief over. Ik kan mijn eigen financiën doen en op pijl houden, ik bel zelf instanties als dit nodig ben en ik heb een gezonde verdeling tussen mijn werk, huishouden, boodschappen en mijn sociale leven.

Hulpaanbiedingen

Het hulpaanbod is hier heel erg breed en divers. Er word vaak gekookt op kantoor en samen gegeten met andere jongeren wat super gezellig is, ook kan dit 1 op 1 met de begeleiders die werken. Zo kan je koffie/thee doen op kantoor voor een gezellig praatje of wanneer je iets kwijt moet, ze maken hier dan graag tijd voor. Ook maken we wandelingen of word er getraind voor de 4 Mijl of een andere activiteit.

Er word 1x per jaar voor een aantal weken met een vast groepje Rots en Water aangeboden voor dit mag je doen dus het is niet verplicht, dit is super gezellig maar ook leerzaam aangezien je met een aantal andere jongeren en 2 begeleiders bezig gaat met oefeningen om zelfverzekerder te worden of juist wat minder zeker als dit je in de weg loopt.

Jaarlijkse uitje(s)

Er worden zo vaak mogelijk activiteiten buitenshuis georganiseerd. (Zoals Rots en Water) zo gaan we wel eens uiteten voor de gezelligheid, maken we een grote wandeling, een zijltripje met barberquen daarna.

Maar zo ook gaan we wel eens op “vakantie” dit is vooral gezellig maar ook erg leerzaam door de activiteiten die we doen. Zo zijn we in 2019 naar Oostenrijk gegaan met een hele groep van de Helperwestsingel. Dit was een geweldige ervaring. Ook wel uitdagend om een midweek op elkaars lip te zitten wat een leermoment op zichzelf is. Zo hebben we veel gewandeld en ook een berg “beklommen” wat best wel wat van je vraagt fysiek maar ook mentaal. We hebben mooie plekken bezocht en een sneeuwballen gevecht houden in t-shirt’s omdat het toch warm was ondanks dat we in de sneeuw liepen.

Einde

Het is voor mij alweer bijna tijd om uit te vliegen, Ik ervaar deze 3 jaar als een rollercoaster vol emoties en leermomenten. Ik ben in ieder geval super blij dat ik hier heb mogen wonen en zulke fijne en lieve mensen heb mogen ontmoeten. De begeleiders zullen altijd een speciaal plekje in mijn hart hebben.

Liefs,

Angela

‘Samen op zoek naar wat bij jou past’

‘Samen op zoek naar wat bij jou past’

We kijken altijd eerst naar de oorzaak van gedrag bij een jongere. Daarna pas naar de gevolgen. We kijken vooral naar wat er goed gaat in je leven. Daar borduren we op voort. Zo proberen we met jou te gaan sporten of naar hobby’s te zoeken. Of we zoeken samen een...