Arnold (23 jaar): Ik wilde graag leren om zelfstandig te wonen

6 november 2020 | Jongeren, Verhalen

Ik ben bijna 3 jaar geleden bij Compaz gekomen via een vriend die al op de Noorderstraat woonde. Ik wilde graag leren om zelfstandig te wonen en de Noorderstraat sprak me wel aan. Ik had eerst een oriëntatiegesprek met de cliëntconsulent en toen kreeg ik een rondleiding door het pand. Ik was meteen enthousiast en heb me toen aangemeld. Na een aantal maanden was er plek.

Wat ik mooi vind aan wonen op de Noorderstraat is dat het gezellig is en dat iedereen normaal tegen elkaar doet. Als je hier woont kun je sporten, de Noorderstraat heeft 2 sportabonnementen. Eerst ga je dan een paar keer met begeleiding sporten en later als je wil ook alleen. Er is veel sociaal contact met de jongeren die dat ook willen, een aantal medebewoners spreek/zag ik elke dag toen ik hier woonde. Het is hier gezellig, met de medebewoners en met begeleiding. Er wordt altijd wel gelachen. Af en toe doen we leuke dingen/ een uitstapjes, bijvoorbeeld naar een pretpark of de bios.

Mijn pb’er en ik hebben goed contact, vanaf het begin al. Met haar kan ik altijd alles bespreken, en we lachen ook heel veel. Het is heel gelijkwaardig, niet alsof zij de baas is maar eerder alsof ik haar gewoon om hulp kan vragen met iets of dat ze meedenkt of even luistert. Ik kan het niet echt met iets anders vergelijken, maar ik zou iedereen die begeleiding nodig heeft voor het zelfstandig wonen aanraden om eens op de Noorderstraat te gaan kijken.

Sinds een half jaar woon ik op mezelf, nadat ik 2 jaar begeleiding heb gehad op de Noorderstraat. Wat ik fijn vind is dat de begeleiding nu ook nog bij mij thuis komt, en ik kom ook af en toe nog op de Noorderstraat om een bakje koffie te doen, bijvoorbeeld voor werk aan. Zo bouw ik langzaam de begeleiding af.

‘Samen op zoek naar wat bij jou past’

‘Samen op zoek naar wat bij jou past’

We kijken altijd eerst naar de oorzaak van gedrag bij een jongere. Daarna pas naar de gevolgen. We kijken vooral naar wat er goed gaat in je leven. Daar borduren we op voort. Zo proberen we met jou te gaan sporten of naar hobby’s te zoeken. Of we zoeken samen een...

‘Zeggen wat je doet, en doen wat je zegt’

‘Zeggen wat je doet, en doen wat je zegt’

Zeggen wat je doet en doen wat je zegt. Dat is mijn motto als begeleider. Dit betekent open, eerlijk en betrouwbaar zijn. Ik wil echt samenwerken met jou en met de mensen die voor jou belangrijk zijn. Samen werken aan de doelen die jij kiest. Ik loop met je mee. Jij...